Trappen

De trappen zijn vaak de blikvangers in huizen. Zodra je ergens binnen komt. Veel mensen vinden het dan ook fijn om van hun trap iets moois te maken en dat is heel goed mogelijk. Als je in een wat ouder huis woont dan is de trap uiteindelijk wel aan een make-over toe. Omdat een trap die intensief gebruikt wordt uiteindelijk ook gaat slijten, is het soms niet meer mogelijk om te volstaan met het vervangen van de vloerbedekking. De meeste trappen in woningen zijn gemaakt van hout en dat is een materiaal dat nu eenmaal aan slijtage onderhevig is.

Hoe kun je de trap renoveren?

Trappen worden meestal gerenoveerd door het plaatsen van zogenaamde overzetstukken. De treden en de wangen van de trap worden voorzien van panelen waardoor de trap weer als nieuw lijkt. Het grote voordeel van deze manier van renoveren is dat de klus meestal in 1 of hooguit 2 dagen geklaard is. Je moet er dan wel voor zorgen dat de trap volledig is ontdaan van vloerbedekking, ondertapijt en lijmresten. De houten panelen worden bevestigd met bruislijm die rechtstreeks op het hout van de trap wordt aangebracht.

Een nieuwe trap

In plaats van renovatie kun je natuurlijk ook kiezen voor vervanging. Als je een ouderwetse trap in je woning hebt en je wilt een mooie open trap dan zit er niets anders op dan de oude trap eruit te slopen. Je kunt daarna kiezen uit verschillende modellen open trappen, maar het is natuurlijk wel belangrijk rekening te houden met de beschikbare ruimte. Een trap in een woning heeft meestal 14 treden, dit is een standaard maat die voor de meeste huizen geldt. Alleen in oude huizen met hoge plafonds is de trap soms langer dan dit aantal treden.

Verschillende materialen en modellen

Trappen worden gemaakt van verschillende materialen. De meeste trappen zijn van hout, maar soms is een trap ook gemaakt van beton of metaal. Als je een moderne inrichting mooi vindt dan kun je in de woning ook een trendy metalen trap laten plaatsen. Het voordeel daarvan is dat deze gemakkelijk schoon te houden is en het materiaal waarvan de trap is gemaakt is zeer duurzaam en gaat zonder problemen tientallen jaren mee. Daarnaast zijn er rechte trappen leverbaar en trappen met een draaiing, al naar gelang de behoefte.