Bedrijfspanden renoveren

Bedrijfspanden renoveren is weer aan de orde als de economie aantrekt. Dan ontstaat er namelijk meer vraag naar bedrijfsruimtes, zeker op populaire locaties zoals in de buurt van treinstations of makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg. Een bedrijfspand moet net als een woonhuis een energielabel hebben als het wordt verkocht of opnieuw verhuurd. Daarom is het belangrijk om indien van toepassing maatregelen te nemen om dit label te verbeteren. Hiermee verhoog je immers de verkoopwaarde of de te vragen huurprijs.

Een andere bestemming

Het kan ook zijn dat een pand een andere bestemming krijgt. Van bedrijfspand naar woningen bijvoorbeeld. Omdat er een groot tekort is aan woonruimte, zeker in de grote steden, komt dit steeds vaker voor. Bedrijfspanden renoveren om er woningen van te maken is lucratief omdat woonruimte per vierkante meter meer oplevert dan een bedrijfspand. Wanneer je bedrijfspand dus al geruime tijd te koop of te huur staat zonder dat er gegadigden voor komen dan is dit wellicht het overwegen waard. Wel moet de gemeente dan meewerken aan het wijzigen van het bestemmingsplan. Zonder dat mag een dergelijke renovatie natuurlijk niet zomaar plaatsvinden.

Schakel een vakman in

Het is belangrijk om een vakman in te schakelen. Bedrijfspanden renoveren is geen kleinigheid en vaak speelt tijdsdruk een rol. Als je een pand hebt gekocht of gehuurd en ervan uitgaat dat je er op een bepaalde datum in kunt trekken met je bedrijf dan is de planning daar natuurlijk op afgestemd. Als de renovatie dan uitloopt kost dat niet alleen extra tijd maar vaak ook handenvol geld. Soms kun je je daarvoor verzekeren, maar het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Ook als je een huidig pand hebt verkocht of het is opnieuw verhuurd moet je er immers van op aan kunnen dat je op de afgesproken datum operationeel kunt zijn vanuit je nieuwe bedrijfspand.